در این مطلب می خوانید:
کتاب توهم باهوشی به این موضوع میپردازد که انسانها موجودات عقلانی، منطقی و با درایت نیستند. همچنین برای شما به اثبات میرساند که انسانها میگویند خیلی باهوش هستند؛ اما باهوش نیستند. در کل دنیا انسانهایی وجود دارند که دارای رفتار بسیار جالب هستند و شاید باورتان نشود انسانها خیلی هم حماقت میکنند. دکتر میثم شکری ساز با ترجمه این کتاب، ثابت میکند انسانها موجودی عاقل و منطقی نیستند.
مفاهیم موجود در کتاب توهم باهوشی
کتاب توهم باهوشی درباره خودفریبی انسان بحث میکند. هرچند در این کتاب با هدف بیان کمبودی انسانها و در جهت تخریب آنها نوشته نشده است. بلکه در این کتاب نویسنده و مترجم بیان میکنند خودفریبی همانند سایر اعضای بدن جزء جداییناپذیر انسان است. این فکر را درباره خودمان داریم و گمان میکنیم با استعداد هستیم و باهوش و همه فعالیتها و کارهایمان را از روی دلیل و منطق انجام میدهیم. این افکار یک اعتماد به نفس کاذب در ما ایجاد میکند؛ اما در این کتاب با دلیل ثابت میکند این تفکر غلط است.
اطلاعاتی درباره نویسنده و مترجم کتاب توهم باهوشی
کتاب توهم باهوشی توسط آقای دیوید مکزیکی نوشته شده است. این نویسنده به عنوان یکی از برجستهترین مجری تلویزیون، ویراستار و نویسنده کتابهای روانشناسی در سطح دنیا شناخته میشود. دو کتاب چاپ شده ایشان از پرفروشترین کتابها است. همچنین جایزه ویلیام راندولف به این کتاب اختصاص داده شده است. نویسنده این کتاب وبلاگی تهیه کرد و بحث و چالشهایی درباره باهوش نبودن انسان ارائه داد. قابل ذکر است این کتاب به ۱۴ زبان زنده دنیا ترجمه شده است.
مترجم این کتاب آقای میثم شکر ساز دارای مدرک ارشد MBA و دکترای کارآفرینی از دانشگاه اشتنبايس آلمان و یکی از برجستهترین مشاوره و راهنما در حیطه بازاریابی، ارتباط، مدیریت و منابع انسانی است. ایشان مدیریت موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان و مرکز آموزش مجازی پارس را بر عهده دارد. همچنین این نویسنده برتر تاکنون بیش از ۱۵ جلد کتاب را تألیف نموده است و کتابهای زیادی در حوزهها متفاوت ترجمه کرده است. با توجه به تخصص و تجربه ایشان ترجمه این کتاب فرصتی خارقالعاده بود برای علمآموزی و ارائه آن به همه عامه مردم محسوب میشود. قلم شیوا و نثر روان ایشان در ترجمه، جذابیت دو چندان را به این اثر بخشیده است و توصیه میشود برای رهایی از تفکر کاذب باهوش بودن خود، حتماً آن را بخوانید.
آشنایی با کارآفرین نمونه کشوی؛ جوان موفق ایرانی
سرفصلهای کتاب توهم باهوشی
کتاب توهم باهوشی از ۴۸ فصل تشکیل شده است که محتوای هر فصل به صورت پیوسته و تکمیل کننده فصل قبل است. برای درک بهتر و عمیق از این کتاب توصیه میشود همه فصلهای این کتاب خوانده شود. سرفصلهای این کتاب به شرح زیر ارائه شده است:
- زمینهسازی خودآگاهی
- تحت تأثیر قرار گرفته
- ادارات تحت تأثیر
- استدلال تیراندازی تگزاسی
- به تعویق انداختن
- طرز فکر عادی بودن شرایط
- تفکر و تأمل در خود
- درک مسائل در دسترس
- اثر تماشاگر بود
- اثر دانینگ کروگر
- ارتباط دادن پدیدههای بی ربط
- وفاداری به برند
- باور سازی بر پایه موقعیت اجتماعی
- باور بر پایه نداشتن
- باور غلط مرد پوشالی
- باور غلط ادمینم
- اولین گام برای رهایی از توهم باهوشی
از بحثهای ارزشمند و مهم کتاب توهم باهوشی درک این مطلب است که انسان دارای ناتوانیهایی است. انسان زمانی که در شرایط سخت قرار میگیرد، همه تلاش خود را میکند تا آن شرایط را پشت سر بگذارد. باید آن را قبول کنیم که هر انسانی دارای ضعیفهای خاص خود است. هرگز یک فرد از همه جهات کامل نیست و در حوزههایی ضعف خواهد داشت. هر انسانی باید ضعفهای خود را قبول کند در غیر این صورت روز به روز زندگی برایش سختتر میشود.
بهتر است ابتدا ناتوانیهای خود را بیابیم و آن را درک کنیم و سپس بیاموزیم چگونه با آن کنار بیاییم. در حقیقت اگر خود را انسان کاملی بدانید، در کمترین زمان از پای در میآییم. اگر میخواهید زندگی ایده آلی داشته باشید باید برای درک و قبول ناتوانیهای خود برنامه ریزی نمایید.
مهمترین درس از کتاب توهم باهوشی
یکی از بهترین مطلب ارائه شده در کتاب توهم باهوشی، تئوری اثر لنگری است. همه ما در طول عمر خود تصمیماتی میگیریم که بر روی زندگی ما اثر گذار هستند. در نتیجه قبل از انجام هر کاری باید تمام جوانب را در نظر بگیریم. هرچند در بیشتر مواقع دچار این اعتماد به نفس کاذب میشویم که توهم باهوشی، زیرا در بسیاری از موارد در انجام کار قادر به درک صحیحی از آن نخواهیم بود.
اکثر افراد شاخصهایی برای تصمیمگیری دارند که تصمیمات بعدی آنها بر پایه همان ایده اول شکل میگیرد. در اثر لنگری این مطلب را ثابت میکند که ایده اول همانند یک لنگر است و تصمیمات بعدی تحت تأثیر مستقیم نظر اول قرار خواهد گرفت. در نتیجه شاید در تصمیمگیری خطا کنیم که این امر زیانهای زیادی را در زندگی ما به بار خواهد آورد. در نتیجه وجود اثر لنگری برای همه انسانها ثابت شده است و دلیلی برای نفی کردن آن نیست. با وجود چنین احساس و یقین قدرتمند در باورهای انسانها، به طور یقین تو هم خود را باهوش میپنداری و باید در این مورد دقت ویژهای به آن داشته باشید.
سخن پایانی
کتاب توهم باهوشی با نویسندگی دیوید مکرینی، توسط آقای دکتر میثم شکر ساز ترجمه شده است. این کتاب با موضوع اندیشه و فکر کردن درباره مسائل و موضوعات پیرامون خود میپردازد. همچنین بیان میکند مسائل را باید با دیدگاه عمیقتر نگاه کنید.
هر یک از فصلهای این کتاب با تفسیر یک باور درست و یک باور اشتباه آغاز میشود که چگونه انسان دچار خطا میشود باوجوداینکه گمان میکند ایده خود درست است.
در فصل اول این کتاب این نظر را رد میکند که انسان موجودی کامل و منطقی است و بیان میکند که نظر درست این است که همه ما نیز گمراه شدهایم و فریب میخوریم این همان حقیقتی است که ما را زنده و سالم نگه میدارد.
سؤالات متداول
- چگونه این عبارت توهم باهوشی در شرایط ناخوشایند ما را سردرگم میکند؟
در حقیقت با مطالعه این کتاب دیدگاهتان نسبت به همه مسائل زندگی متفاوت میشود. احتمالاً در همان ابتدا با مطالعه فصلهای اول دریابید که در دام اینکه توهم باهوشی گرفتار شدهاید برای شما ثابت شود. به این نتیجه میرسید که باورها و ایدههای غلط و ضربتی چگونه شما را گمراه میکند تا حقایق برای شما پنهان باشد.
- کتاب توهم باهوشی در مورد چه حوزهای بحث میکند؟
این کتاب به بیان مسائل و دلایل مختلفی میپردازد. اینکه انسان باور دارد که موجودی منطقی است و تصمیماتی صحیح اتخاذ میکند را به چالش میکشاند. همچنین دلیل اینکه انسان تصمیمات اشتباه اتخاذ میکند را بیان میکند.
- چرا خواندن دین کتاب به همه توصیه میشود؟
با مطالعه این کتاب درمییابید که عامل اصلی بسیاری از مسائل و مشکلات در این است که خود را باهوش و منطقی میدانید. در نهایت میآموزید که چگونه تصمیمات خود را مدیریت کنید و تا کمتر دچار خطا شوید.
دلیل دیگر برای توصیه مطالعه این کتاب این است که این کتاب با بیش از ۱۴ زبان زنده دنیا ترجمه شده است و به تعداد بسیار زیادی چاپ گردیده است. هنگامی یک کتاب دارای مخاطبین زیادی باشد همین نشانه دهنده ارزش و اعتبار بالای آن است که دلیلی محکم برای مطالعه نمودن آن است.