در این مطلب می خوانید:
آیا میدانید سازمان شما چقدر برای کیفیت پایین هزینه میکند؟ آیا شما از استاندارد خاصی برای مدیریت سازمان خود بهره میبرید؟ بسیاری از صاحبان و مدیران کسبوکارهای نوپا و استارتاپها به دنبال یک نقشهٔ راه اثبات شده و تضمینی، برای موفقیت در راهاندازی و مدیریت کسبوکارشان هستند.
اگر در حال افتتاح رستوران هستید، یا میخواهید یک شرکت بزرگ تأسیس کنید، فرقی نمیکند. سیستم استاندارد مدیریت کیفیت برای هر کدام از آنها یک نقشه راه، برای سودآوری تضمینی آماده کرده است.
سازمانهای بینالمللی، استانداردهای مدیریت کیفیت را بهعنوان اسناد معتبر و دستورالعملهای یکپارچهای ارائه میدهد تا به طور مداوم بهعنوان برنامهای برای انجام کارها در کسبوکار مورد استفاده قرار بگیرد.
در این مقاله با راهنمایی آقای دکتر ماکان آریا پارسا مفاهیم پایهای استاندارد مدیریت کیفیت را توضیح داده و نحوه استقرار این استانداردها در سازمان را بررسی میکنیم.
استانداردهای مدیریت کیفیت چیست؟
استانداردهای مدیریت کیفیت، دستورالعملهایی در چارچوب مشخص با جزئیات کامل هستند تا انجام امور، مدیریت محصولات و خدمات را به طور دائم، مورد بررسی و آزمایش قرار دهند. تمامی امور توسط کارشناسان ایزو کنترل میشود تا احتمال موفقیت و سودآوری در تجارت بیشتر شود.
اهمیت استانداردهای مدیریت کیفیت در چیست؟
استانداردها برای کسبوکار، اقتصاد جهانی و مصرفکننده بسیار مهم هستند. استانداردها بهعنوان یکی از مهمترین ابزارهای تجاری برای شرکتها هستند. استانداردهای مدیریت کیفیت، با بهحداقلرساندن خطاها و کاهش زمان تولید منجر به کاهش هزینهها میشود.
کسبوکارهایی که به سیستم مدیریت کیفیت خودشان ارزش قائل هستند، با ارتقای محصولات خود، وارد بازار جهانی میشوند. همچنین در تجارت بینالملل، تمام تجار مطمئن هستند که محصولاتی با استاندارد جهانی و مورد تأیید را معامله میکنند.
محصولات دارای استاندارد کیفی، تضمینی برای خرید کالا یا خدمات برای مشتریان هستند. مشتریان با اعتمادی که به قوانین مدیریت کیفیت دارند، در خریدشان هیچ ضرری نمیکنند.
اهداف استقرار استاندارد مدیریت کیفیت چیست؟
هدف از استقرار این استانداردها در سازمانها، کنترل فرایندهای سازمان، تولید محصولات یا انجام خدمات با هزینه کمتر و اطمینان از ایمنی محصولات است. هدف نهایی، افزایش کیفیت محصول و افزایش درآمد شرکت است.
مزایای پیادهسازی سیستم مدیریت کیفیت
طراحی و استقرار سیستمهای مدیریت کیفیت، مزایای فوقالعادهای برای کسبوکارها دارد. با افزایش کارایی و بهرهوری، سازمان را در بازار رقابتی پیروز میکند. استانداردهای ISO به مشتریان کسبوکار اطمینانی میدهد که مشتریان، کالا و خدمات ثابت و باکیفیت خوبی را دریافت میکنند. همچنین لیستی از مهمترین مزایای استاندارد کیفیت به شرح زیر است:
- افزایش راندمان و کاهش ضایعات
- کنترل بهتر و مداوم فرایندهای اصلی کسبوکار
- درک بهتر نیازهای مشتری
- انجام اصولی کارها در سازمان
- مدیریت ریسک آگاهانه
- افزایش رضایت مشتری
- مشارکت بهتر کارکنان
- ارتباطات داخلی بهتر در سازمان
- ثبات بیشتر در کیفیت محصولات و خدمات
- تمایز کسبوکار شما از رقبای خود
- افزایش سوددهی بیزینس
- کاهش خطاهای پرهزینه
- بهرهبرداری از بازارهای جدید در خارج از کشور
- مدیریت رشد مؤثرتر
معرفی انواع سیستم استاندارد مدیریت
استانداردهای سیستم مدیریت، با اجرای مراحل تکرار شونده آگاهانه در سازمانها، برای بهبود عملکرد و رسیدن به اهداف سازمان، استقرار و پیادهسازی میشوند. استانداردها با بهبود فرهنگ سازمانی، به خودارزیابی و اصلاح امور سازمان قوت میبخشند. این کار از طریق افزایش آگاهی کارکنان، رهبری و تعهد مدیریت انجام میشود. سیستم استاندارد مدیریت خود به دستههای مختلفی تقسیم میشود که مهمترین آنها به موارد زیر نامبرده میشود:
سیستم مدیریت کیفیت: یک سیستم استاندارد بینالمللی که در تجارت کالا از آن استفاده میشود و بیانگر مهمترین و حداقلیترین استانداردها برای کالای در سطح جهانی است.
سیستم مدیریت محیطی: این استاندارد بینالمللی، الزامات و چهارچوبهای مدیریت زیستمحیطی را مشخص میکند که یک سازمان برای بهبود عملکرد زیستمحیطی باید از آن پیروی کند.
مدیریت خدمات فناوری اطلاعات: مجموعه قوانین و فرایندهای یکپارچه، برای مدیریت کیفیت خدمات فناوری ایجاد شده است.
بهداشت و ایمنی شغلی: یک استاندارد ISO جدید که الزامات ایمنی کارکنان و کاهش خطرات در محل کار را فراهم میکند.
سیستم مدیریت سازمان آموزشی: یک استاندارد ISO که در سازمانهای آموزشی برای تعیین حداقل کیفیتهای آموزشی ایجاد شده تا سازمانهای آموزشی محور از مزایای رقابتی آن استفاده کنند.
دستورالعملهای مدیریت ریسک: ارائه راهنمایی برای مدیریت ریسک
دستورالعملهای سیستمهای مدیریت حسابرسی: تمرکز این ISO بر ممیزی فرایند و اطلاعاتی در مورد نحوه ممیزی
چطور استانداردهای مدیریت کیفیت در سازمان را اجرا کنیم؟
استقرار و پیادهسازی استاندارد مدیریت کیفیت، کاری بسیار سخت است. زیرا دارای مراحل بسیار زیاد و پیچیدهای است. شناخت محصولات و مشتری هدف، بخشبندی کسبوکار و اجرای دستورالعملها بهطوریکه با فرایندهای جاری سازمان تداخل کمی داشته و به هماهنگی اعضای شرکت ضربهای نزند.
تمامی این موارد نیازمند یک فرد متخصص و باتجربهای است که با درایت انجام این امور را به دست بگیرد. پس بهترین پیشنهاد کمکگرفتن از یک مشاور مدیریت کیفیت است. آقای دکتر ماکان آریا پارسا با تجربهای که در این زمینه دارند، بهترین راهنمایی را برای اجرای استاندارد به شما ارائه میدهند.
چرا باید از مشاور مدیریت کیفیت در سازمان کمک بگیریم؟
با وجود مزیتهای زیادی که برای پیادهسازی سیستمهای مدیریت کیفیت ذکر کردیم. پیادهسازی این استانداردها در سازمان دارای معایبی هم هست. از معایب استقرار این سیستم در سازمان به موارد زیر اشاره میشود:
- زمان بر بودن دریافت گواهی
- هزینه بالا
- مقاومت سازمان در برابر تغییرات
مشاور مدیریت کیفیت با شناخت و تجربه بالا، این مسیر را برای سازمان هموارتر میکند.
حضور مشاور مدیریت کیفیت، میتواند هزینه بر باشد. اما مشاور مدیریت کیفیت سازمان با تجربهای که دارد این زمان را به حداقل کاهش داده و پیشزمینههای ورود محصول به بازارهای رسمی داخلی و صادرات به بازارهای خارجی را فراهم میکند.
در برخی موارد استانداردهای کیفیت، پیشنیاز اصلی محصول است و نداشتن آن از فعالیت برند جلوگیری میکند و باید در این زمینه هزینه کرد. اما در برخی موارد، داشتن استاندارد ایزو اجبار نیست و هزینه برای اخذ این گواهی، موجب افزایش اعتماد عمومیدر بازار مصرفی و خریداران عمده محصول میشود. پس کمکگرفتن از مشاور بهعنوان یک سرمایهگذاری بهحساب میآید.
چگونه یک مشاور مدیریت کیفیت در سازمان باشیم؟
مشاوران مدیریت کیفیت خودشان قبل از شروع به کار باید گواهینامه مورد نظر را بهخوبی مطالعه کنند. مطالعه این گواهی بهآسانی ممکن نیست و باید برای فهم دستورالعملهای آن تلاش زیادی کرد.
از طرفی تقاضای این شغل به لحاظ تخصصی بسیار کم بوده و باید توانایی تحمل هرگونه کار کم را داشته باشید. اما اگر میخواهید بهعنوان کارشناس صنایع مشغول به کار شوید، تقاضای بسیار زیادی برای این کار هست.
سخن پایانی
استانداردهای مدیریت کیفیت با تعداد زیاد و تنوعی که دارند، از هزینههای بالایی نیز برخوردار هستند. پیشنهاد میکنیم قبل از تماس با مشاوران مدیریت کیفیت، موقعیت فعلی کسبوکارتان را بررسی کنید تا از هزینههای زیادی که بر روی سازمان شما میگذارد، جلوگیری کند.
اگر در تصمیمگیری به دریافت استاندارد مدیریت کیفیت مشکلی دارید، از آقای دکتر ماکان آریا کمک بگیرید. ایشان با تجربههای عمیق در این زمینه، به شما کمک میکنند تا در انتخاب نوع استاندارد و چگونگی اجرای آن به مشکل نخورید.
سؤالات متداول
- چرا باید سیستم مدیریت کیفیت داشته باشیم؟
برای حضور در بازارهای جهانی و کسب حداقل امتیازهای لازم برای فعالیت در بازار داخلی داشتن برخی گواهینامههای ISO بسیار مهم و ضروری است.
- چگونه بفهمیم که آیا واقعاً به خدمات مشاوره مدیریت کیفیت نیاز داریم؟
اگر سازمان شما به زمان کمی برای اجرای دستورالعملها دارد، دریافت خدمات مشاوره بهترین ایده است. همچنین اگر سازمان شما توان علمی و تخصصی در این زمینه نداشته باشد، میتوانید از مشاوران مدیریت کیفیت کمک بگیرید.