در این مطلب می خوانید:
به نظر دکتر ماکان آریا پارسا مدیر آموزش مجازی پارس، رشته کارآفرینی مجموعه ای از فنون و نظریههایی است که هدف آن ایجاد کسب و کار و تامین نیروی انسانی است. در این رشته افرادمیآموزند که یک کالای جدید را چگونه معرفی نمایند و ساختاری جدید برای یک صنعت را چگونه به وجود آورند. در ادامه همراه ما باشید تا ضمن تعریف کارآفرینی، درباره رشته کارآفرینی نیز، بیشتر بدانید…
کارآفرینی چیست؟
در واقع کارآفرینی به کارگیری یک منبع جدید برای تامین مواد اولیه گفتهمیشود. به طور کلی نمی توان تعریف دقیقی از کارآفرینی ارائه داد اما میتوان به این موضوع صفتهایی نسبت داد. خلاقیت، آینده نگری، ارزش آفرینی، ایجاد اشتغال و … از صفات ویژه کارآفرینی و کارآفرین هستند.
در ایجاد هر نوع کسب و کاری همیشه موانع و مشکلاتی وجود دارند؛ اما به نقل از دکتر ماکان آریا پارسا امروز سخت است و فردا سخت تر؛ اما روشنی پس فردا برای کسانی است که تسلیم نمی شوند. در امر کارآفرینی نیاز به اراده راسخ و پشتکار زیادی است.
امر کارآفرینی نیازمند دانش و ارائه راهکارهای افرادی است که در این زمینه موفق بوده اند. به همین منظور رشته کارآفرینی برای ارائه دانش و آموزهها و راهنمایی افراد در دانشگاهها طراحی شده است.
آموزش رشته کارآفرینی
رشته کارآفرینی مجموعهای از مطالب و دروس است که نحوه مدیریت کسب و کار و راه اندازی کسبوکارها را آموزش خواهد داد. در این راستا برخی مطالب و آموزهها برای رشته و موضوع کارآفرینی بسیار مهم است. دکتر ماکان آریا پارسا با نگاه ژرف به این آموزههای مهم همیشه سعی در ارائه آنها به مخاطبان خود بوده است.
برای کارآفرین شدن نیازی به یادگیری و یا مرور برخی از نکات غیر ضروری نیست. استفاده از دانش و تجربه کارآفرین موفق قطعا مسیر کارآفرینی را برای افراد مشخص و هموار خواهد کرد. در دروس مربوط به رشته کارآفرینی بر نکته محوری متمرکز خواهند شد؛ بنابراین ممکن است آموزههای اصلی و مهم در این محور کمرنگ شوند.
لازم است نکات مهم کارآفرینی در دروس یا جلسههای تئوری و سمیناری برگزار شوند. تا همه افراد علاقمند به کارآفرینی از آن بهره ببرند.
استارتاپ یا کسب و کار نوپا چیست؟
در رشته کارآفرینی به کسب و کارهای نوپا و یا شرکتهای نوپا استارتاپ گفتهمیشود. استارتاپ در سالهای اخیر در حوزه فن آوریهای نوین شکل گرفته است. این مسئله اهمیت کارآفرینی و آموزش رشته کارآفرینی را نشانمیدهد.
به هر حال طبق تعریف استیو بلنک نظریه پرداز حوزه استارتاپ در تعریف این مهم به این صورت است؛ سازمانی که شکل گرفته تا مدل نوع کسب و کار خود را بیابد. مدل کسب و کاری که قابل مقیاس پذیر و تکرار است.
ویژگی استارتاپ این است که به سادگی بتوان یک محصول را به یک محصول دیگر توسعه داد. همچنین ویژگی دیگر استارتاپ مقیاس پذیری است. به این معنی کاری را که برای تعداد افراد مشخص انجام میدهند و در آینده برای تعداد بیشتر آن را انجام دهند. برای ورود به عرصه و گرایشهای کارآفرینی به تعریف گسترده استارتاپ نیاز است.
گرایشهای رشته کارآفرینی
رشته کارآفرینی دارای گرایشهای مختلفی است. افرادی که در این رشته تحصیلات خود را ادامه میدهند، برای ادامه و افزایش دانش تخصصی تر میتوان به هر یک از گرایشها روی آورد. ایجاد کسب و کارهای نوپا در هر یک از گرایشهای کارآفرینی بنا به نیاز جامعه قابل پیشرفت و توسعه خواهد بود.
گرایش کسب و کارهای جدید، گرایشهای فناوری، گرایش گردشگری، گرایش خدمات کشاورزی، گرایش بین الملل و … از انواع گرایشهای این رشتهمیباشند. بنا به موقعیت جغرافیایی یا اجتماعی یا مالی خود همچنین اهداف و تصمیمات در هر یک از این گرایشها کارآفرینی موفق شد.
کارآفرین چه کسی است؟
وصف کارآفرین در رشته کارآفرینی به این صورت است؛ کسی که ارزش آفرینی کرده باشد. همچنین کسی که فراتر از امکانات خود استفاده کرده است. کسی که ریسک پذیر بوده است و برای ساماندهی کسب و کار خود ریسک را قبول کرده است.
افراد زیادی با این ویژگیها به قلههای موفقیت رسیده اند و یا به آنها برچسب کارآفرین موفق خورده است. دکتر ماکان پارسا با ارزش آفرینی و با امکانات محدود و تعقیب کردن فرصتها توانسته است عنوان کارآفرین برتر و موفق را برای خود داشته باشد.
پس با این اوصاف؛ کارآفرین کسی است که برای اهداف خود عمل و اقدام مناسب را انجام دهد. تهدیدها را به فرصت تبدیل کرده و راهکار تمامی ممنوعیت و معضلات را اقدام و عمل به افکار خود دانسته است.
پس میتوان تمامی این ویژگیها را در شخص کارآفرین دید و جست و جو کرد. موانع و سختیهای مسیر کارآفرینی برای همه تقریبا مشترک بوده است. پس میتوان خصوصیات کارآفرین را در خصوصیات اخلاقی هر یک از آنها جست و جو نمود.
سخن پایانی
رشته کارآفرینی یکی از رشتههای دانشگاهی است که در کلاسهای خصوصی افراد کارآفرین نیز آموزش داده میشود. هدف نشان دادن راهکارهای مهم و به افرادی است که قصد ورود به عرصه کارآفرینی را دارند. نشان دادن راههای مختلف و توضیحات بایدها و نبایدها در کارآفرینی از اهداف این رشته است.
کارآفرین شدن سخت نیست اما وجود موانع در راه تولید کسب و کار نیز کم نخواهند بود. به قول دکتر ماکان آریا پارسا جاده ای که هیچ مانعی در آن وجود نداشته باشد به احتمال قوی به جایی نمی رسد. پس نباید سختیهای راه مانع از پشتکار و دستیابی به اهداف باشد.
سوالات متداول
- راههای ورود به عرصه کارآفرینی چیست؟
افراد برای ورود به عرصه کارآفرینی ممکن است اقدام به شروع هر کاری کنند. لزوما نیازی به تحصیل در رشته کارآفرینی برای ورود به این عرصه نیست. به طور مثال همه نویسندگان بزرگ دنیا هیچگاه به کلاس نویسندگی نرفته اند. البته که افراد با ورود به دنیای کارآفرینی با مشکلات بسیار روبه رو خواهند بود.
امروزه امکان فعالیت در حوزههای مختلف کسب و کار برای همه وجود دارد. همه کارآفرینان موفق از صفر شروع نکرده اند. این تصور اشتباه ممکن است برای همه کارآفرینان وجود داشته باشد. ممکن است برخی با داشتن سرمایه کافی به این عرصه ورود کرده باشند.
برای ورود به این عرصه راههای بسیاری وجود دارد. شناخت خود و استعداد و پشتکار نکته اصلی و محور مهم ورود به این عرصه میباشد. مشاوره با کارآفرینان بزرگ نیز راهکار اصلی و مهم است. پس با در نظر داشتن این موارد میتوان به این عرصه ورودی موفق داشت.
- چه نکاتی در راستای رشته کارآفرینی اهمیت دارند؟
به نقل از دکتر ماکان آریا پارسا برای کارآفرین شدن باید روشهایی را دنبال کرد. اهمیت دادن به زمان یکی از روشهای مهم در کارآفرین شدن است. بایستی فرد بتواند خودش و زمان در اختیار خود را مدیریت نماید.
اهمیت دادن به یادگیری و آموزشها، توجه به فرصتها، هدف و داشتن پشتکار، هنر برقراری ارتباط تمام روشهای مهم کارآفرین شدنمیباشد. توجه به هریک از این روشها و رعایت آن باعث میشود تا فرد در تصمیم و عمل خود موفق شود.
کارآفرین موفق یک رویا و یا داستان نیست. بسیاری از افراد بدون داشتن سرمایه و یا پشتوانه تبدیل به یک ایجاد کننده کسب و کار عالی شده اند. بسیاری از نیروی انسانی بالقوه را به نیروی بالفعل تبدیل کرده اند. موفقیت با دنبال راهکارهای ارائه شده توسط کارآفرینان بزرگ و راهکاری خلاقانه خود به دست خواهد آمد.